Smart Profile heeft onder iets meer dan 5200 beslissers, die werken bij Nederlandse organisaties met meer dan vijftig medewerkers, onderzocht hoe het zit met het gebruik van Customer Relationship Management systemen oftewel CRM systemen. Het blijkt dat het gebruik hiervan licht is toegenomen ten opzichte van 2011. Nu maakt twee op de vijf organisaties gebruik van een CRM oplossing, dat komt neer op 39%. In 2011 lag dit getal op 31%.

Sap heeft het grootste aandeel met 27% procent en is daarmee marktleider. Microsoft volgt met 23% marktaandeel en Salesforce blijft op 18% steken.

CRM bij de overheid groeit sterk

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat het gebruik van CRM bij de overheid for is toegenomen. In 2011 gebruikte slechts 9% van de overheidsinstellingen een CRM-systeem, dat aantal is inmiddels opgelopen tot 36%. Verder blijkt dat in de ICT-sector het meest gebruik wordt gemaakt van het extended relatiebeheer, 60% van de organisaties beschikt over een crm oplossing. De financiële sector komt op plek twee terug met 48%, de groot- en detailhandel staat op 47%, evenveel als de maakindustrie die ook op 47% staat.

CRM in de cloud neemt toe

Het was te verwachten in het hedendaagse cloudtijdperk dat CRM-systemen steeds meer in de cloud gehost worden. Tegenwoordig wordt 38% van de CRM oplossingen benaderd vanuit de cloud. Dat is een stijging van 9,4%, alleen al in het afgelopen jaar. Ten opzichte van het onderzoek uit 2011, toen er nauwelijks nog gebruikt gemaakt werd van CRM in de cloud, koos 9% voor een cloudoplossing en 2% voor een hostingpartner.

Je ziet een daling van 4% van bedrijven die een hostingpartner inzetten voor hun CRM behoeften. Verleden jaar lag dat nog op 33% dit jaar is het gezakt naar 29%. Dan hebben we nog de on premise optie, waar 24% voor kiest en de remote optie dat favoriet is bij 21%.