Het gebruik van een CRM-systeem biedt cruciale voordelen, maar dat kan alleen als organisaties niet in de volgende valkuilen stappen.

Niemand is verantwoordelijk

Het gebruik van een CRM-systeem vraagt om meer dan het simpelweg kiezen van een leverancier en het systeem laten draaien. Zonder een verantwoordelijke voor het CRM systeem en de kwaliteit van de data in het systeem zullen de gegevens vervuilen en niet meer up-to-date zijn. Big data is één ding, maar kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Hoe op te lossen?
Zorg dat iemand verantwoordelijk is voor het CRM-systeem en de kwaliteit van de data.

Geen draagvlak binnen de organisatie

Het CRM-systeem heeft draagvlak nodig. Hoe breder het draagvlak, hoe groter de impact. Gebrek aan draagvlak maakt dat het CRM-systeem niet (door iedereen) gebruikt zal worden.

Hoe op te lossen?
Het gebrek aan draagvlak komt vaak voort uit een gebrek aan kennis en informatie. Het is lastig om mensen te overtuigen iets te gebruiken dat in hun ogen geen voordelen oplevert. De communicatie over de introductie van een (nieuw) CRM-systeem legt vaak de focus op de voordelen van het gebruik van CRM voor de organisatie. Focus op de (praktische) voordelen voor de gebruiker.

De data wordt niet gebruikt

Het heeft geen zin om met een CRM-systeem aan de slag te gaan als de data niet wordt gebruikt. De data in het CRM kan voor verschillende doeleinden, zoals Customer Relationship Management en marketing, worden gebruikt.

Hoe op te lossen?
Het probleem kan eenvoudig worden voorkomen door met een CRM-strategie te beginnen. Het bepalen van de benodigde gegevens en hoe deze dat wordt gebruikt zal ook voor meer draagvlak zorgen. Het doel van het invoeren van data kennen, maakt dat medewerkers het nut van deze ‘extra werkzaamheden’ inzien.

Het CRM-systeem kan niet worden gekoppeld aan bedrijfskritische software

Het CRM-systeem is een krachtige tool in combinatie met o.a. software voor e-mail marketing. Het ontbreken van koppelingen met cruciale systemen leidt tot het dubbel invoeren van data en andere ongemakken. Het maakt ook dat de data in de verschillende systemen niet optimaal verrijkt kan worden. Kortom: een gemiste kans, die het draagvlak stevig aan kan tasten.

Hoe op te lossen?
Het probleem kan worden voorkomen door voor het kiezen van een CRM-leverancier te bepalen welke bedrijfskritische systemen aan het CRM-systeem gekoppeld kunnen worden. Voorkomen is immers beter dan bugfixen.