SAP behoudt haar positie als de grootste CRM-leverancier in Nederland. SAP is binnen het segment met multinationals de onbetwiste marktleider met een marktaandeel van 29 procent. Het verschil per marktsegment is goed zichtbaar. Microsoft scoort bijvoorbeeld met haar CRM-systeem goed in het segment met middelgrote bedrijven.

Het onderzoek

Het onderzoek naar de marktleiders op het gebied van CRM-systemen werd uitgevoerd door Computer Profile. Het onderzoek laat grote verschillen zien in de diverse marktsegmenten. SAP behoudt haar positie als grootste CRM-leverancier, maar moet het in het segment met middelgrote bedrijven afleggen tegen CRM-leverancier Microsoft. Ook concurrent Exact scoort in dit segment beter dan SAP.

CRM-leveranciers per segment.

CRM-leveranciers per segment.

CRM-leveranciers

SAP (8,6%), Microsoft (6,8%) en Salesforce (3,4%) zijn de grootste CRM-leveranciers van dit moment. Het marktaandeel van de overige leveranciers van relatiebeheer-software laat een grote verscheidenheid aan kleinere spelers zien. Ook de Nederlandse CRM-leverancier Archie staat vermeld in het overzicht.

Het marktaandeel van de verschillende CRM-leveranciers in Nederland.

Het marktaandeel van de verschillende CRM-leveranciers in Nederland.

CRM in het Nederlandse bedrijfsleven

Het blijkt dat niet alle Nederlandse bedrijven maken gebruik van een CRM-systeem: ongeveer een derde van de Nederlandse bedrijven en organisaties maakt gebruik van een CRM-oplossing. De rest is onontgonnen gebied als het gaat om relatiebeheer en CRM.

CRM in de cloud

Het onderzoek van Computer Profile laat nog een opvallende trend op het gebied van relatiebeheer-software zien: hosted CRM wint aan terrein. Het aandeel van cloud-based CRM-oplossingen is sinds 2015 enigszins afgenomen. Het is goed om te weten dat CRM-oplossingen die in de categorie private cloud behoren ook in de categorie hosted CRM zijn ingedeeld in dit onderzoek.